به گزارش تحریریه، عبدالناصر همتی رییس کل پیشین بانک مرکزی در سخنانی گفته است: سال ۱۳۹۹ که همزمان با پایان دولت ترامپ و اوج فشار آن بر ایران بود، ما مشکل ارزی پیدا کردیم. با مسئولان روسیه صحبت کردیم که خط اعتباری برای واردات گندم و ذرت به ما بدهند که آنها هم قبول کردند. البته، بر اساس قوانین آنها نمیتوانستند به دولت وام دهند مگر در زمینه پروژه، پس قرار شد به بانکهای خصوصی اعلام کنند که به ما اعتبار بدهند و دو سال بعد که شرایط بهتر شد، آن را بازپس دهیم. این بانکها گفتند بهره ارزی ۱۴ درصد است که یکجور ترکمانچای بود. هم من و هم آقای روحانی مخالفت کردیم.
وام 14 درصد از نظر همتی ترکمانچای است، اما از ایشان باید سوال کرد که نظام بانکی در دوران ایشان؛ و قبل و بعد؛ با چه نرخی به فعالان اقتصادی ایرانی وام می دهد که وام 14 درصدی روس ها در برابر آن ترکمانچای است؟ در عمل با حواشی و کارمزد و ... حدود 27 درصد! البته نه اینکه این وام را بشود به این راحتی گرفت. بلکه باید دم انبوهی از مدیران یقه بسته را هم دید و درصدهایی رد و بدل کرد و به این سادگی ها هم نیست که بتوان وام گرفت.
وام 14 درصد را در نظام بانکی ایران وام بسیار ویژه و سخاوتمندانه به فعالیت های دانش بنیان، کارآفرینی و ... می نامند که خود رانت مستقلی است و به این سادگی ها به فعالان اصلی نمی رسد.
اینکه چرا رئیس کل اسبق بانک مرکزی این حقایق را فراموش کرده و یا اهمیتی نمی دهد مایه شگفتی است و در کشوری که نخبگان مدیریتی و تصمیم گیر آن تا این اندازه با مفاهیم شلخته برخورد می کنند، چگونه می توان انتظار داشت اوضاع اقتصادی کشور بهبود پیدا کند.
پایان/
نظر شما